Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin e-Devlet altyapısını diğer ülkelere ihraç etmeye yönelik çalışmaların başladığını açıkladı. Türkiye, e-Devlet platformunun 16. yılını kutlarken, dijital dönüşüm alanındaki başarısını uluslararası düzeyde yaymayı hedefliyor.
e-Devlet Kapısı, 2008 yılında 22 hizmetle kullanıma açılmıştı. Bugün platform, 66 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyor ve toplamda 8 bin 316 farklı hizmet sunuyor. Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun %96’sının kayıtlı olduğu e-Devlet, günlük ortalama 11 milyon ziyaret alarak dijital hizmetlerdeki etkinliğini sürdürüyor.
e-Devlet’in ihraç edilmesi planlanıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet sisteminin yalnızca vatandaşlar için değil, devlet için de büyük bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını belirtti. e-Devlet sayesinde birçok bürokratik işlemde evrak ve bekleme sürelerinin ortadan kalktığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin e-Devlet altyapısını global ölçekte tanıtmayı ve ihraç etmeyi hedeflediklerini de açıkladı. “Türkiye’nin en büyük markalarından biri haline gelen ve Türksat tarafından kurulan bu sistem, artık dünyanın gıptayla baktığı bir yapıya kavuştu. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin e-Devlet altyapısını kurduğumuz gibi dost ve kardeş ülkelerin de dijital devlet altyapısını Türksat aracılığıyla kurmayı amaçlıyoruz.
e-Devlet’i öncelikle gönül coğrafyamızdaki ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Hatta inanıyorum ki yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını önemli oranda artıracağız,” ifadelerini kullandı.