Microsoft, Windows 11 için gereksinimlerden biri olan TPM 2.0 konusunda bir açıklama yaptı ve bu konuda esneklik sağlanmayacağını net bir şekilde belirtti.
ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’un 2021 yılında piyasaya sürdüğü Windows 11, kullanıcılar tarafından tam anlamıyla benimsenemedi. Bunun en büyük nedenlerinden biri, Windows 10 kurulu cihazları Windows 11’e yükseltirken karşılaşılan “TPM 2.0” gereksinimi oldu.
TPM 2.0 (Trusted Platform Module), anakarta yerleştirilen bir çip ile çalışan nispeten yeni bir teknoloji. Bu çip, bilgisayarları donanım seviyesinde koruma altına alıyor. Ancak, eski bilgisayarların birçoğunda bu özellik bulunmuyor ve bu da Windows 10’dan Windows 11’e geçişi zorlaştırıyor.
Kullanıcılar, TPM 2.0 gereksinimini aşmak için çeşitli yöntemler denese de Microsoft, bu durumları sürekli olarak tespit ederek devre dışı bırakıyor. Hâliyle, eski cihaz sahipleri için Windows 11’e geçiş pek mümkün olmuyor.
Microsoft, TPM 2.0 vazgeçmeyecek!
Microsoft, resmî blog sayfasında yayımladığı bir makaleyle TPM 2.0 teknolojisine ilişkin milyonlarca kullanıcının merak ettiği soruya açıklık getirdi. Şirket, Windows 11 için TPM 2.0 gereksiniminin esnetilmeyeceğini net bir şekilde ifade etti. Bu durum, hâlihazırda Windows 10 kullanıp yükseltme yapmak isteyen kullanıcılar için tek çözümün yeni bir bilgisayar almak olduğunu gösteriyor.
Asıl sorun ise Windows 10’un kullanım ömrünün sonuna yaklaşıyor olması. Microsoft, Ekim 2025 itibarıyla Windows 10 için verdiği desteği tamamen kesmeyi planlıyor. Bu tarihten sonra Windows 10 kullanıcıları, güvenlik açıklarına karşı savunmasız kalacak. Güvenli bir deneyim sürdürmek isteyen kullanıcıların, bu riski göze almamak adına yeni bir bilgisayara geçiş yapmaları gerekecek.